MCQ on Arrival of Dutch in India

1. When did the Dutch first enter India?
(a). 1498
(b). 1602
(c). 1596
(d). 1616

Answer
           C

2. What was the primary goal of the Dutch in India?
(a). Establish colonies
(b). Access and dominate spice markets
(c). Spread Christianity
(d). Develop agricultural practices

Answer
           B

3. Which major trading unit was created by the Dutch in 1602?
(a). Dutch Trading Company
(b). United East India Company of the Netherlands
(c). Dutch Spice Association
(d). Netherlands Trading Alliance

Answer
           B

4. Where was the first Dutch factory established in India in 1605?
(a). Pulicat
(b). Face
(c). Masulipatnam
(d). Cochin

Answer
           C

5. In which year was Prabhay Dutch Factory established in Bengal?
(a). 1602
(b). 1616
(c). 1627
(d). 1605

Answer
           C

6. What did the Dutch traders mainly trade in India?
(a). Spices and silk
(b). Cloth and opium
(c). Rice and glass
(d). Indigo and raw silk

Answer
           D

7. Which region of India did the Dutch give priority to for the export of Indian textiles?
(a). Coromandel Coast (Bengal)
(b). Gujarat
(c). Bihar
(d). Odisha

Answer
           A

8. When did the decline of the Dutch begin in India?
(a). 1602
(b). 1759
(c). 1627
(d). 1664

Answer
           B

9. Who led the British to victory over the Dutch in the Battle of Bedra in Bengal?
(a). Cornelis de Houtman
(b). Clive
(c). Vereenigde Ostendische Compagnie
(d). Estado de India

Answer
           B

10. What were some factors that contributed to the decline of the Dutch in India?
(a). Strong naval power
(b). Excessive centralization
(c). Economic prosperity
(d). Focus on the Spice Islands

Answer
           B

11. According to documents of 1722, what trading system did the Dutch operate in India?
(a). Free market
(b). Cartel base with cooperation
(c). Barter system
(d). Mercantilism

Answer
           B

12. For how long did the Dutch company maintain the record of continuously giving 18% dividends to its partners?
(a). 100 years
(b). 150 years
(c). 200 years
(d). 300 years

Answer
           C 

13. What was the year of establishment of the British East India Company?
(a). 1600
(b). 1599
(c). 1616
(d). 1664

Answer
           A

14. When did the Danish East India Company establish itself in India?
(a). 1600
(b). 1599
(c). 1616
(d). 1664

Answer
           C

15. What was the primary item traded by Dutch traders in India?
(a). Spices
(b). Fabric
(c). Rice
(d). Glass

Answer
           A